Professionel håndbold i Danmark

20 december 2017 Camilla Skøtt
Professionel håndbold i Danmark

Som forsvarende olympiske mestrer og med 4 VM-medaljer og 6 EM-medaljer i bagagen er det danske herrelandshold snart på vej på banen igen. Her gælder det EM 2018, der afholdes i Kroatien fra den 12.-28. januar 2018.

Men hvordan er det lige med professionel håndbold i Danmark? Kan herrerne samle de danske fans foran skærmene, og kan de slå Spanien, Tjekkiet og Ungarn i gruppespillet? Vi kender af gode grunde ikke svaret, men er du håndboldfan, så kan du sammen med os dykke lidt ned i den professionelle side af håndbold i Danmark.

 

Lagerfoto-id: 126354878

 

Mere end 100.000 danskere spiller håndbold på landsplan, og både herre- og kvindelandsholdet klarer sig godt på den internationale scene. Og det er måske ikke så mærkeligt endda – håndbold som sportsgren er nemlig opstået i Danmark.

Historien om håndbold

Den allerførste håndbold blev kastet af en dansker, og selvom Tjekkoslovakiet en årgang forsøgte at rende med æren, så er Danmark anerkendt som opfinder af håndbold. 

Tilbage i slutningen af 1800-tallet begyndte Holger Nielsen at eksperimentere med et boldspil med hænderne, og i 1906 udviklede han det første regelsæt for sporten. Håndboldspillet blev født. Det fortæller Niels Kayser Nielsen, historiker ved Aarhus Universitet og forfatter til bogen “Håndbold i 100 år”.

Gennem de første år i håndboldens historie, var spillet som udgangspunkt forbeholdt spillere, der boede i nærheden af en kaserne – ikke fordi det var nødvendigt med militær inddragelse, men fordi det simpelthen var her, der var en hal til rådighed. I den forbindelse fortæller Niels Kayser Nielsen, at det er værd at lægge mærke til, at nutidens store håndboldklubber har hjemsted i byer, der enten har haft eller stadig har en kaserne.

Det danske herrelandshold

Danmarks herrelandhold hører til blandt verdenseliten, og senest har de vundet guld ved OL i Rio i 2016. Når holdet løber på banen i Kroatien til januar, så er det med spillere som Niklas Landin, Jesper Nøddesbo, René Toft Hansen og Mikkel Hansen på banen – og det er allesammen spillere, der klarer sig godt i deres respektive klubber i udlandet såvel som i Danmark.

Når snakken falder på håndboldspillernes løn, så undrer mange sig over, om man virkelig kan leve af at være professionel håndboldspiller fra Danmark. Og svaret er ja, det kan man sagtens. Nogle lever endda umådeligt godt. 

Den seneste opgørelse, der findes over håndboldspillernes løn er fra 2014, hvor BT lavede en liste, der viste de respektive landsholdspilleres klubløn. Her toppede Mikkel Hansen listen med ca. 270.000 kr. udbetalt efter skat, mens Klaus Thomsen fra Team Tvis Holstebro lå i bunden med 22.000 kr. udbetalt efter skat. Selvom den indbyrdes forskel er stor, så er der ingen tvivl om, at de bedste spillere i landet, sagtens kan leve af deres sport.

Flere Nyheder