Karate; kihon, kata og kumite

20 december 2017 Camilla Skøtt
Karate; kihon, kata og kumite

Cirka 10.000 danskere dyrker karate på landsplan, og Danmark har vundet indtil flere medaljer i store mesterskaber. Senest blev det til VM-guld for den danske Frederik Godthjælp, der præsenterede Danmark i klassen Kadet +70kg ved U21 VM og blev den første danske verdensmester nogensinde.

 

Lagerfoto-id: 251834695

 

Karate er et sammensat ord, der på japansk betyder “tom hånd”, og sportsgrenen kan bedst klassificeres som kampsport eller kampkunst. Overordnet kan karate inddeles i 3 hovedtyper: kihon, kata og kumite.

Kihon

Kihon defineres ved at være den grundtræning, enhver karate udøver møder på sin første dag i dojo’en. Her læres nogle forskellige teknikker, der er en væsentlig del af karate, og som skal repeteres igen og igen.

De vigtigste punkter i kihon er motorik, hastighed, muskelstyrke og balance. Der trænes parader, stød, slag og spark, og formålet med træningen er at indøve bevægelserne rent teknisk. Kort sagt kan man sige, at kihon er grundpillen i karatetræning.

Kata

Kata er den absolut ældste form for karatetræning, og den foregår med imaginære modstandere. Kata er kamptræning og består af en serie af teknikker, der udføres i en bestemt rækkefølge. Kata sætter store krav til teknik, koordination, balance, timing og koncentration, og træningen af kata er en vigtig del af karate som helhed.

De første kata’er er relativt korte, men jo mere man dykker ned i sporten, des længere og mere avancerede bliver de.

Kumite

Kumite er for mange udøvere af karate den mest interessante del. Her kæmpes mod fysiske modstandere, og man får mulighed får at arbejde med de forskellige færdigheder, man har opnået gennem træningen af kihon og kata.

I starten kæmper man mod hinanden på baggrund af aftalte øvelser, men efterhånden som man udvikler sig, og når man har trænet i længere tid, kan man kæmpe helt frit mod hinanden – dog stadig efter et sæt regler.

Hvem kan dyrke karate?

Som udgangspunkt kan alle dyrke karate; drenge, piger, mænd og kvinder og man behøver ikke være i god fysisk form, når man starter. Formen kommer med tiden, og i de fleste karateklubber er der højt til loftet, så alle kan være med. 

De fleste større byer har karateklubber, og hvis du er i tvivl, kan du bruge portalen nysport.dk, der gør det muligt at søge efter specifikke sportsgrene i alle landets kommuner. Når du har fundet den klub, der ligger nærmest dig, så tag med til en af træningerne. På den måde kan du prøve kræfter med sporten, og som regel optages begyndere løbende, så det har ingen betydning, at du ikke har været med fra sæsonstart.

Flere Nyheder