Her er det vigtigste om Tour de France

20 december 2017 Camilla Skøtt
Her er det vigtigste om Tour de France

Tour de France er en af de sportsbegivenheder, som mange mennesker ser og fascineres af uden ellers at være specielt interesseret i cykelsport. Er du én af dem, så får du her en introduktion til Tour de France, så du kan tale med, når snakken går på etapevindere, hviledage og enkeltstart.

 

Lagerfoto-id: 166452365

 

Verdens hårdeste etapeløb

Tour de France er i folkemunde “verdens hårdeste etapeløb” og for rytterne er løbet det mest prestigefyldte, man kan deltage i. Det præcise antal kilometer, der skal køres, varierer fra år til år, men ligger et sted mellem 3-4.000 kilometer.

Cykelløbet er sammensat på en måde, så der både konkurreres om at blive den samlede vinder, men også om de enkelte etaper, og begivenheden finder sted over knap tre uger i juni måneder. Målt på præmiesummen, så er Tour de France desuden det største cykelløb i verden, og mediedækningen er større end for de fleste andre sportsbegivenheder på verdensplan.

Hvad kendetegner et etapeløb?

Tour de France er et cykelløb, der er opdelt i flere etaper, og der køres én etape per dag i løbsperioden – dog med undtagelse af enkelte hviledage, hvor cykelrytterne kan få en velfortjent pause.

Den enkelte etape er et cykelløb i sig selv, og efter hvert løb findes en etapevinder. Samtidig måles hver enkelt rytters tid, og på den måde regner man ud, hvem der samlet har den bedste tid gennem hele løbet – og altså fører klassementet.

Tre typer af etaper

Etaperne i Tour de France kan inddeles i tre hovedtyper: flade etaper, bjergetaper og enkeltstart.

En bjergetape er kendetegnet ved at være de vanskeligste for rytterne at gennemføre. Her skal de kæmpe sig gennem forskellige bjergpas, hvor sværhedsgraden er inddelt i kategorier fra 1-4 samt HC, hvor HC står for “hors cathégorie”, der er fransk og betyder, at stigningen er så voldsom, at den er uden for kategori.

Bjergetaperne har stor betydning for det samlede billede i Tour de France, da det er her, de største forskydninger i rytternes tid, finder sted.

En flad etape er som navnet antyder en etape, der fortrinsvis ligger på flad vej. Disse etaper vindes som regel af en sprinter, mens de resterende ryttere kommer i mål på nogenlunde samme tid.

Enkeltstart er et etapeformat, hvor cykelrytterne sendes afsted enkeltvis med et par minutters mellemrum. Ruten kan strække sig over både fladt og mere bjergrigt terræn, og den rytter, der får den hurtigste tid, vinder etapen.

Udover de tre etapetyper, findes der den indledende etape, der kaldes “prologetapen” – en såkaldt minienkeltstart, hvor arrangøren får mulighed for at præsentere de enkelte ryttere.

Flere Nyheder