Håndbold – den nye nationalsport?

20 december 2017 Camilla Skøtt
Håndbold - den nye nationalsport?

Da TV 2 åbnede sportskanalen TV 2 Sport i 2015 stod der skrevet på deres plakater: “Håndbold er ikke bare en sport. Det er en nationalsport”. Og selvom budskabet selvfølgelig bar præg af, at kanalen ønskede at promoverer tv-rettighederne til håndbold, så er der måske alligevel noget om snakken. En mindre undersøgelse foretaget af BT i starten af 2017 tyder i hvert fald på, at mange unge anser håndbold som Danmarks nationalssport.

 

Lagerfoto-id: 367927472

 

Herrelandsholdet er da også forsvarende olympiske mestrer, mens både mændende og kvinderne generelt er langt fremme, når det gælder slutrunder. Men kan man overhovedet tale om en nationalsport, og hvorfor er sport overhovedet så vigtigt for os danskere?

Sport samler os

I disse dage løber kvindehåndboldens VM 2017 over skærmene, mens fodboldlandsholdet netop har kvalificeret sig til VM 2018. Og der er ikke noget som fodbold og håndbold, der kan samle folket. Når det gælder landsholdet, så sidder vi samlet omkring skærmen, men også tilskuerne i lokalsamfundet er gode til at bakke op om de lokale klubber.

Foreningslivet bidrager til at styrke samfundet omkring os, og det er et vigtigt element i en hverdag, hvor vi bevæger os længere og længere væk fra fællesskabet.

Fodbold eller håndbold?

Der er naturligvis uenighed om valget af nationalsport ude blandt danskerne, og hvis man ser nøgternt på medlemstallene for de respektive sportsgrene, så er det fodbolden, der løber med sejren. Dansk Boldspil Union (DBU) havde i 2015 omkring 335.000 aktive medlemmer, mens tallet for de håndbolspillende medlemmer i Dansk Håndbold Forbund (DHF) kun sneg sig op på 105.000.

Til gengæld nåede seertallet til slutrunden i Herning i 2014 op på 2,6 mio. seere, så man må sige, at der er stor opbakning til det danske håndboldslandshold.

Kvindehåndbold – VM 2017

I skrivende stund løber verdensmesterskaberne i kvindehåndbold 2017 af stablen, og her har de danske kvinder overrasket ved at slå Tyskland og dermed gå videre til VM-kvartfinalen. Her skal de møde Sverige tirsdag den 12. december, og drømmen om en semifinale lever stadig.

Om end jublen sikkert ikke kan nå i nærheden af den jubel, danskerne udviste tilbage i 1992, da fodbolddrengene blev Europamestrer, så vil der givetvis blive råbt højt i de danske stuer, hvis kvindelandsholdet formår at slå de svenske naboer.

Og i sidste ende kommer det ud på ét, om danskerne anser fodbold eller håndbold som deres nationalsport. Det vigtigste er, at begge sportsgrene samler danskerne i små og store fællesskaber rundt i landet, ligesom den enkelte dansker mærker stoltheden presse sig på, hvis enten fodbold- eller håndboldlandsholdet markerer sig med gode resultater på den internationale scene.

 

Flere Nyheder