Guide: Sådan vælger du de rigtige løbesko

20 december 2017 Camilla Skøtt
Guide: Sådan vælger du de rigtige løbesko

Når det kommer til løbetræning, så er dine løbesko det vigtigste udstyr. Men det er ikke helt så let at købe de rigtige løbesko, som det er at købe almindelige sko, og det skyldes, at løbeskoene skal passe perfekt til netop din fod, ligesom den skal give god støtte og forhindre løbeskader.

 

Lagerfoto-id: 222191515

 

Der er flere ting, du skal tage højde for, når du skal vælge sko. De to vigtigste er din løbestil og det underlag, du primært løber på.

Hvilken løbestil har du?

Grundlæggende findes der tre typer af fødder, der hver især har forskellige løbestile. Umiddelbart kan du ikke selv se, hvilken stilart dine fødder hører til, men du kan tage et kig på dine sko, og se, om de afslører det. Alternativt kan du få testet din løbestil.

De tre løbestile er:

– Overpronation. Her er trykket på foden størst på indersiden.

– Supination. Her er trykket på foden størst på ydersiden.

– Neutral. Her er trykket ligeligt fordelt.

Hvilket underlag løber du på?

Dine løbesko skal være tilpasset det underlag, du primært løber på. Et jævnt fortov belaster ikke foden så meget, som et ujævnt og blødt underlag i skoven – men uanset hvor du løber, er det vigtigt med en sko, der har en god stødabsorbering.

Hvis du løber mest på fortov, så bliver skoens overdel ikke belastet synderligt. Desuden behøver din sål kun have gummi der, hvor den er i kontakt med underlaget. 

Løber du mere på ujævnt underlag, fx i stier eller i skove, så kan du med fordel vælge en sko, hvor overdelen er mere slidstærk. Og måske endda vandafvisende. Sålen bør desuden være udstyret med gummi over hele linjen, så mellemsålen ikke ødelægges. Sidst men ikke mindst er det en god idé at vælge løbesko med dybe riller i sålen.

Er dit foretrukne underlag hårdt, så er det endnu mere vigtigt, at skoene har god støddæmpning. Vær dog opmærksom på, at sko med ekstra god støddæmpning ofte er bløde i hælen og derfor ikke egner sig så godt til ujævnt terræn.

Flere Nyheder